U sklopu Kazališta Ulysses

Na Brijunima počinje RUTA, prvu predstavu igra teatar iz Skopja

0
Iz predstave 'Diši'
Iz predstave 'Diši'

U petak na Brijunima počinje RUTA, regionalna unija teatara, a prva predstava je D. Micmilliana „Diši / lungs / pluća“ Dramskog teatra iz Skopja. Od 16. do 29. kolovoza na Brijunima će, u sklopu dvadeset i četvrte sezone Kazališta Ulysses, predstave igrati Gradsko pozorište Podgorica, Mestno gledališče ljubljansko, Ulysses u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR, Beogradsko dramsko pozorište i Kamerni teatar 55 iz Sarajeva.

RUTA je zamišljena kao niz festivala koji se održavaju u gradovima zemalja u regiji, a prilika je da publika vidi najbolja ostvarenja kazališta iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Beograda, Podgorice i Skopja.

 

Duncan Macmillan jedan je od najznačajnijih suvremenih britanskih književnika, čiji tekstovi preispituju probleme roditeljstva, klimatskih promjena te iscrpljivanja resursa našeg planeta. Upravo o tome govori i njegov zanimljiv komad ‘Pluća’, u čijem je središtu pozornosti par obrazovanih i ekoloških osviještenih mladih ljudi. Oni recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. No, također se i voze automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osviješten, tek je jedna od njihovih dvojbi koja će se pojaviti kada jednoga popodneva On “predloži dijete”. Ona se, pak, previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno.
 
„Diši / lungs/ pluća“ su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja. Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskosti, u  kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku na pravom mjestu kada se ipak dogodi Život.

„Diši“  je predstava koju su makedonski umjetnici stvarali u neizvjesnosti pandemije, u nelagodi i izolaciji od nametnute socijalne distance, u stalnim promjenama raspoloženja između boli i nade, s pitanjem „ hoćemo li iz ovoga izaći kao dobri ljudi“. Predstavu je režirao Dimce Nikolovski, a u ansamblu su Jasmina Vasileva i Dimitrije Doksevski. Predstava će biti izvedena u ljetnom kinu na Velikom Brijunu.

Na Malom Brijunu 19. kolovoza predstavu G. Boccaccija „Dekameron“ izvest će Gradsko pozorište Podgorica u suradnji s Narodnim pozorištem Niš. Predstava govori o želji čovjeka da bude slobodan, govori o osobnoj slobodi, da su pravo osobne slobode i izbora vrlo bitni i to je nešto za što bi se svaki čovjek trebao boriti. Mestno gledališče ljubljansko izvest će 21. kolovoza predstavu J. Cabeza „Tri milijuna minuta“, redateljice Barbare Hieng, a Ulysses će u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR odigrati prošlogodišnju premijeru, Shakespearovog „Othella“. Beoagradsko dramsko pozorište dolazi s predstavom J. Hašeka „Švejk“, dok će Kamerni teatar 55 iz Sarajeva odigrati predstavu B. Brechta „Malograđanska svadba“ u režiji Paola Magellija.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa