osvrt ivora balena - kontra mojim kolegama čakiću i franku

Istarski gradonačelnici pronašli se u pjesmi Hiljsona Mandele

0

Znate onu pjesmu Hiljsona Mandele.  

Ja brojim pare, pare, pare, pare, pare 
Ti tu stojiš dok mi vozimo McLaren 
Slušaj, care, ajde skini mi se s kare 

Do kraja ovog teksta razjasnit ćemo svaki stih. Idemo redom. 

 

Prvi

Dakle, nakon što su plaće luđački povećane predsjedniku, premijeru, ministrima i saborskim zastupnicima, po sili zakona luđački će se povećati i gradonačelnicima. I to, brat bratu, nekima za 1.700 eura, a svima tu od oko miljice na gore.

Kako je ovih dana pisao Istarski.hr, Filip Zoričić će dobiti 1.100 eura više i imat će ukupno 3.549, Vili Bassanese i Valter Glavičić po 1.700 (ukupno će imati 3.900 odnosno 3.720), Edi Pastrovicchio 1.300 (ukupno će imati 3.139), a Anteo Milos oko 1.000 (ukupno će imati 2.850). Saborski zastupnici primat će od sada pa nadalje oko 4.000 eura, premijer 5.500, a predsjednik 6.000 eura. 

Ja brojim pare, pare, pare, pare, pare.  

Drugi

Podsjetimo, prosječna plaća u Hrvatskoj je oko 1.300 eura, a medijalna oko 1.100. To znači da točno pola radnika prima manje od 1.100. 

Moji dragi kolege Čakić i Frank napisali su komentare u kojima opravdavaju povećanja. Eto, velika je to odgovornost, jadni ljudi, radili su do sada za kikiriki. Pa im je trebalo povećati plaće za iznos koji je veći od prosječne plaće u zemlji?

Ponovimo još jednom - njihovo povećanje plaće veće je od cijelog iznosa koji prima većina građana Hrvatske. Ili trećim riječima, netko zbilja misli da saborski zasupnik vrijedi kao četiri prosječna čovjeka? Pritom ne zaboravimo da je većina saborskih zastupnika odabrana samo zato što ih je stranka stavila na listu, a ne zato što su to zaslužili. Da netko u vrhu hrvatske politike ima muda, uveo bi izravno biranje zastupnika, kao u Americi, ali onda se više ne bi mogli skrivati iza stranke kao iza mamice. 

Je li dužnosnicima trebalo povećati plaće? Jest, ali za 20-30 posto, a ne za duplo. Ovo je van svake pameti. Uzmimo jedini pozitivan primjer iz Istre, barem od onih s kojima do sada raspolažemo (jer nam još nisu svi javili brojke) - Suzana Jašić će umjesto 2.142 eura dobivati 2.577. Zar to nije dovoljno? Zar 435 eura povećanja ne zvuči dobro? Pola penzionera u Hrvatskoj žive od iznosa koji je hrvatskoj Vladi predstavljao smiješno povećanje.

Zato se teško oteti dojmu da je ova odluka bila plod silnih frustracija koje su se nakupile u Andreja Plenkovića. Svi oni koji su godinama hodočastili i tražili povećanja dobili su što god su htjeli. Zato je HDZ, na koncu, i pobijedio na izborima. Ali on je, ispada, sve trpio i samo čekao. A onda je povećao plaće sebi i svojima toliko da opet imaju više nego doktori. 

Ti tu stojiš dok mi vozimo McLaren. 

Treći

No taj silan nesrazmjer u plaćama nije najveći problem. Najveći je nešto drugo.

Sada će opet graknuti sindikati i ostali uhljebi i izaći na ulice jer se osjećaju potcijenjeno. Suci su se već javili. Nema veze što su i oni nedavno dobili suludo povećanje, sada žele još. Potom će krenuti školski profesori i birokrati pa svi ostali. Slijedi nam još jedan krug rasta plaća u javnom sektoru, dok privatni može lajati na mjesec. 

Tako je to u zemlji u kojoj se uvijek najviše cijenilo zaposlenje preko veze u javnu službu. Posljednjih godina su te službe postale manje atraktivne jer se razlika u plaći u odnosu na puk znatno smanjila. A to se nije smjelo tolerirati. Kontrola ljudskih sudbina ključna je agenda političkih elita. Nema većeg roba od onoga kojeg si negdje zaposlio.  

Zato na koncu možemo zaključiti samo jedno - da bi u ovoj zemlji trebalo prestati plaćati porez. 

Slušaj, care, ajde skini mi se s kare.    

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa