NA SVJETSKOM PRVENSTVU NAKON 24 GODINE

David Mataja: Bilo bi neozbiljno da ne prođemo grupu

0
David Mataja (foto: Luka Stanzl / PIXSELL)
David Mataja (foto: Luka Stanzl / PIXSELL)

Hrvatska futsal reprezentacija nakon 24 godine izborila je nastup na Svjetskom prvenstvu, koje za mjesec dana započinje u Uzbekistanu. Naši najbolji hakleri okupljaju se u subotu, a već na početku dogodila se promjena u pripremnom susretu, koji bi trebao biti glavni test pred svjetsku smotru. Zbog pogoršane političke situacije u Iranu i preporuka hrvatskog Veleposlanstva u Teheranu o izbjegavanju putovanja u tu zemlju, futsal reprezentacija Hrvatske morala je otkazati planirane utakmice s reprezentacijom Irana. Umjesto toga odigrati će se prijateljski susret s reprezentacijom Mađarske 25.8. u Budimpešti.

- Našli smo zamjenu, ali šteta je što nećemo ići u Iran s obzirom da su oni u top tri, četiri svjetskih reprezentacija i tu bi svakako vidjeli naše mogućnosti. Ovako nam slijedi jedna lakša provjera protiv Mađarske s obzirom da oni ipak nisu na toj razini, kaže uoči priprema David Mataja, koji je uz Niku Vukmira predstavnik istarskog malog nogometa u najboljoj nacionalnoj selekciji.

 

Hrvatska se nakon sve bolje domaće lige i sve boljih rezultata klubova u europskim natjecanjima nakon dva i pol desetljeća vratila i na reprezentativnu kartu. U Uzbekistanu izabranici selektora Marinka Mavrovića zaigrat će protiv Brazila kao nositelja skupine te Kube i Tajlanda, a plasman u osminu finala osigurat će dvije najbolje momčadi iz svake skupine te četiri trećeplasirane reprezentacije.

- Svakako da je čast biti u krugu reprezentativaca i nakon 24 godine neigranja na Svjetskom prvenstvu sigurno da smo ponosni i sretni zbog tog postignuća. Svakako bi bilo lijepo naći se u krugu petnaestorice koja će otići u Uzbekistan. Što se samog rezultata tiče, nemamo nekakav veliki pritisak. Želimo proći grupu, smatram da bi bilo neozbiljno da to ne postignemo, a poslije u završnici vidjeti ćemo do kud možemo. S nekim reprezentacijama već smo igrali i dokazali da se možemo nositi te vjerujem da će svim biti teško nas pobijediti, pogotovo ukoliko nas budu podcijenili, dodaje Mataja. 

Odmah po završetku Svjetskog prvenstva kreću domaća natjecanja, na kojima Puljani otkako se natječu u najelitnijem malonogometnom razredu imaju vrlo velika očekivanja. 

-  Sad kad krenemo gotovo da nema pauze do lipnja, s obzirom da prvenstvo kasnije kreće i da gotovo nećemo imati zimsku stanku. Naše ambicije su jasne, želimo biti na vrhu kao i proteklih nekoliko sezona. Svake godine do sada smo nešto osvojili što je jedno nevjerojatno postignuće, jer ima klubova koji desetljećima igraju u prvoj ligi pa nikada ništa nisu osvojili. Mi smo relativno mlad klub a već do sada imamo nekoliko bitnih trofeja. Liga je dosta zahtjevna i tu ima sedam do osam ekipa koje su se pojačale strancima, ali i domaćim igračima i sigurno će biti vrlo uzbudljivo i neizvjesno. Igrači koji su nam stigli ovoga ljeta svakako mogu biti pojačanja, iako je teško nešto unaprijed procijeniti s obzirom da je hrvatska liga jako zahtjevna. Vidjet ćemo kada krene prvenstvo, jer pokazalo se dosad da igračima koji dođu izvana treba neko vrijeme za prilagodbu, kaže kapetan pulskog prvoligaša o nadolazećem prvenstvu. 

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa