ŽUPAN KOJI SPAJA

IDS 'srušio' Miletićevu ideju o smanjenju odjela. Jakovčić 'vojnik partije'  

0
Boris Miletić (Snimio: M. Mijošek)
Boris Miletić (Snimio: M. Mijošek)

Na današnjoj sjednici Skupštine Istarske županije nije prošla prvotna zamisao župana Borisa Miletića da se, u okviru odluke o preustroju uprave, odjel za gospodarstvo i onaj za turizam objedine u Odjel za gospodarstvo i turizam sa sjedištem u Poreču. Župan je, naime, nakon rasprave, ipak prihvatio amandman Kluba IDS-ISU-Zeleni koji se usprotivio takvom spajanju.

„Važno je da u vremenu nekontroliranog razvoja javni sektor putem Upravnog odjela za turizam šalje jasne poruke održivog i odgovornog razvoja turizma, odnosno brige za opće dobro“, obrazložio je podnositelj amandmana Robert Velenik.

 

Na koncu je jednoglasno prošla izmjena odluke o ustrojstvu županijskih upravnih tijela s brojnim preinakama u unutarnjoj organizaciji, ali bez važnog izvorno predloženog spajanja dvaju odjela. U trenutku kada je župan prihvatio amandman, a prije samog glasanja, sjednicu je napustilo četvero vijećnika iz redova Možemo-Zelena alternativa-Orah-NL.    

Slavena Boljuna iz spomenutog kluba zasmetalo je što je ova točka na sjednicu uvrštena po hitnom postupku, a to je, po njegovom shvaćanju, nezakonito i protivno poslovniku. „Za preuzete poslove  od države znalo se od 1. siječnja. Ovo je krajnje neozbiljno, nedostaju stručne analize, ipak se radi o nevjerojatno važnom preustroju uprave“, ocijenio je Boljun i bezuspješno pozvao predsjednicu Skupštine Sandru Ćakić Kuhar da „skine“ točku s dnevnog reda.  

Prethodno je Boris Miletić naglasio da potrebu za drukčijom organizacijom nameću početkom godine Županiji prepušteni poslovi upravljanja državnom imovinom. Dosad je preuzeto 1.500 predmeta, predstoji njih još 300, a sjevernim županijama, za usporedbu, pripalo je njih tek 30-ak.

„Ništa se ne ukida. Radi se o spajanju odjela. Ovo je prijedlog struke, ne politike. Željeli smo podjednako angažirati službenike iz turističkog odjela, čiji su poslovi više sezonski, vezani za proljeće i ljeto. Nedostaje nam stručnog kadra, pogotovo iz geodezije, želimo biti efikasniji i brže odgovoriti na zahtjeve građana, poduzetnika i, ne manje važno, gradova i općina vezno za državnu imovinu“, objašnjavao je župan prije nego što je, po raspravi, ipak prihvatio amandman Kluba IDS-ISU-Zeleni.

Miletiću je „za pravo“ dao Ivan Jakovčić (IDS), prema kojem se Odjel za turizam danas bavi samo raspodjelom novca za manifestacije i nema jasne strategije, a prije više od dvadeset godina, kada je on bio župan, taj resor kreirao je master plan i tako znatno doprinio razvoju Istre.

„Ali budući da sam nekada bio maršal, a danas sam samo vojnik partije, složit ću se s našim amandmanom“, kazao je Jakovčić. Naglasio je da će hotelijeri za razdoblje od 2020. do 2023. godine platiti između 20 i 25 milijuna eura za korištenje turističkog zemljišta, a kasnije svake godine osam do deset mlijuna.

„Mi moramo zagrabiti u taj fond za turizam i vratiti novac, ali nemamo tu politiku, nismo se uopće pripremili. Dobro razmislimo kako ćemo dalje“, poručio je Jakovčić i predložio održavanje tematske sjednice Skupštine u rujnu. S njegovom inicijativom složio se župan Miletić i predsjedavajuća Ćakić Kuhar.

Na kraju je Miletić, pravdajući prihvaćanje amandmana, zaključio: „Rekao sam da želim biti župan koji spaja, a ne koji dijeli“. (Igor Radić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa