METEOROLOG MARIO GRABAR:

'Neke će stanice u Istri ubrzo pokazati i više od 40 stupnjeva!'

0
Meteolog Mario Grabar (Foto: Tv Nova Pula)
Meteolog Mario Grabar (Foto: Tv Nova Pula)

"U zadnjih deset godina je sve više tih ljetnih toplinskih valova. Oni traju cijelo ljeto, tako da ovaj koji nam dolazi nije nikakvo iznenađenje. Sve jači i jači su, vrućine i suše su neugodne, posebno na jugu Istre. Neke će meteo stanice u Istri ubrzo pokazati i više od 40 stupnjeva, što je nekad bilo nezamislivo. Sva je prilika da će se takvo vrijeme nastaviti i u osmom mjesecu", kaže za Istarski.hr pulski meteorolog Mario Grabar uslijed najava da nas u idućih desetak dana očekuje toplinski val i vrlo visoke temperature zraka.

"Što se tiče mora, ono se i preko zime vrlo slabo ohladilo. Prije dvadesetak godina se temperatura mora spuštala do 8-9 celzijevih stupnjeva, a ove godine smo na 12-13 stupnjeva. Tako se sada vrlo brzo ugrijalo. Temperature mora ovdje kod nas već poprimaju vrijednosti od oko 30 stupnjeva s tendencijom povećavanja. To je vrlo opasno, za more, za životinje, i općenito za naš planet. Sve to mijenja uvjete života i rada. Ljeta su sve duža i temperature sve više", pojašnjava Grabar

Isto govore i drugi meteorolozi. Idućih deset, a vjerojatno i više dana, dišemo na škrge, javljaju iz IstraMeta.

Ušli smo u stanje dugotrajnog toplinskog vala, bez određenog dana kojeg bi mogli okarakterizirati kao vrhunac. Iznadprosječno toplo vrijeme potrajat će barem do kraja dekade, a možda i dulje, kažu. Koliko su temperature zraka iznad prosjeka možda najbolje dočarava GFS ensemble. Crvena linija predstavlja prosjek, a ostale prognozu temperature zraka na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.). Kao što možemo uočiti, temperature zraka bit će konstantno ustaljene značajno iznad prosjeka.

 

Vrlo vruće, a ponegdje i ekstremno vruće bit će u cijeloj regiji. Maksimalne temperature zraka na istoku Hrvatske i u Dalmatinskoj zagori penjat će se lokalno i iznad 40 °C, dok maksimalne vrijednosti u Istri u predstojećem razdoblju ne bi trebale prelaziti 39 °C.

I noći će biti neugodno tople, a tome smo svjedočili već sinoć kada je u 23 sata navečer u Senju bilo čak 30 °C uz nesnosnu sparinu. Ugodnije će se spavati tek u dijelovima središnje Istre gdje će temperature ipak samo rijetko padati ispod 20 °C.

Iako jače promjene vremena nema na vidiku, do krajnjeg sjevera regije, u što svrstavamo sjever Slovenije i Austriju povremeno će "procuriti" manja količina svježijeg i vlažnog zraka, međutim bez većeg utjecaja na vrijeme u našem kraju. Ipak, spomenute države mogle bi imati problema s jakim lokalnim razvojem oblaka, što se naročito odnosi na Austriju. (M.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa