slučaj iz loborike

Prije šest godina bacio ciglu na policiju. Sada ga je sustigla kazna

0
Ilustracija
Ilustracija

Općinski sud u Puli je prije nekoliko mjeseci zaključio predmet od prije otprilike šest godina. Naime, dana 1. svibnja 2018. godine oko 14 sati u dvorištu obiteljske kuće u Loborici jedan je čovjek, u namjeri da spriječi policijske službenike u obavljanju njegovog uhićenja zbog povrede zakona o zaštiti nasilja u obitelji, prilikom dolaska službenog policijskog vozila s policijskim oznakama bacio na njega betonsku kocku dimenzija otprilike 10 puta 15 centimetara u namjeri da ga pogodi. Ipak, nije ga uspio pogoditi budući da je skretanjem vozila izbjegnut napad.

Potom, nakon što je policajac izašao iz vozila, muškarac je s tla uzeo drveni držač za alat, dimenzija 87 puta 3 centimetra, s kojim je zamahnuo na policajca u namjeri da ga udari, a što je ovaj blokirao svojom lijevom rukom, da bi po izlasku drugih policijskih službenika iz vozila napadač prestao s takvim ponašanjem.

 

Time je, zaključuje sud, muškarac počinio kazneno djelo protiv javnog reda - prisile prema službenoj osobi u pokušaju. Iz presude je vidljivo da je dosad kazneno neosuđivan, ali da je prekršajno kažnjavan. Uglavnom, Općinski sud u Puli ga je osudio na kaznu zatvora od šest mjeseci, uvjetno na tri godine. Drugim riječima, kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci na koju je osuđen neće se izvršiti ukoliko u roku od tri godine od dana pravomoćnosti ove presude ne počini novo kazneno djelo.

Na raspravi prilikom očitovanja o osnovanosti optužnice, okrivljeni muškarac je izjavio da se smatra krivim za počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret. Okrivljenik je potom u svojoj obrani potvrdio da su točni svi činjenični navodi iz optužnice, izrijekom navodi da ne osporava niti jedan navod sadržan u inkriminaciji, s time da je ujedno izrazio kajanje zbog počinjenog djela i cjelokupnog događaja. Pored toga, potvrđuje da je bio ubrojiv u vrijeme inkriminacije, da je svjestan da je kazneno djelo koje mu se stavlja na teret protupravno, da nije smio baciti kamen u pravcu policijskih službenika te da se radi o kažnjivom ponašanju. (M.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa