Pola godine izvan pogona

Nova odgoda rada TE Plomin, došlo do kvara na sustavu gašenja

0
TE Plomin
TE Plomin

TE Plomin i dalje je izvan pogona, što najteže pada Općini Kršan koja već pola godine nema nikakvih prihoda od najvećeg gospodarskog subjekta na svom području, jer se renta plaća samo za vrijeme dok je termoelektrana u pogonu.

Iako se najavljivalo da će elektrana ponovo u pogon ovaj tjedan, to se nije dogodilo jer je, kako smo neslužbeno doznali, jučer prilikom pokušaja došlo do kvara na sustavu gašenja.

 

Naime, nakon što je u 14 sati otklonjen kvar hidrauličke stanice ZF ventila zbog čega je voda prodrla u presostat, oko 20,15 sati je upuštanje prekinuto „zbog povećanog rizika za postrojenje budući je došlo do aktivacije PPZ sustava gašenja sa CO2 kabelskog prostora“. Naime, zbog prodora vode aktiviran je sustav za ručnu aktivaciju.

Da podsjetimo, TE Plomin je, prema službenoj informaciji koju smo dobili od HEP Proizvodnje, izvan pogona od 11. siječnja, kada se dogodio kvar na rotoru, iako smo iz nekih neslužbenih izvora čuli da elektrana nije radila ni u prosincu.

Prema planu pokretanje proizvodnje trebalo je biti krajem travnja, ali se odužio popravak rotora turbine, koji je nakon kvara odvezen na remont u tvornicu Ethos Energhy u Lubliniec u Poljskoj.

Trenutni nedostaci trebali bi biti popravljeni za nekoliko dana. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa