nude 'autentično iskustvo okusa'

U Istri otvorena dva nova zanimljiva restorana. Jedna stvar ih povezuje

0
Foto: Instagram/Sapori di Spirito Santo
Foto: Instagram/Sapori di Spirito Santo

Nakon perioda zatvaranja lokala - pekarnica, slastičarnica i restorana - u unutrašnjosti zemlje, u Istri sve cvate. Rekli bismo, u doslovnom, ali i u prenesenom značenju. Naime, došlo je doba godine kad smo već naviknuli da nam s našeg najvećeg poluotoka stižu lijepe vijesti o otvorenju nekih novih mjesta za koja se iskreno nadamo i da će potrajati. I dok smo ovako jedan članak lani pisali o novootvorenim restoranima Miramare by Fratelli Cerea u Valamar Collection Isabella Resortu na otoku Sveti Nikola kraj Poreča te rovinjskom Artičoka Food & Aperitifu, ove ga godine uoči ljetne i turističke sezone posvećujemo jednom rovinjskom i jednom pulskom restoranu. Poveznica im je, osim toga što su locirani u Istri i to što će se u njima pripremati jela lokalne kuhinje, piše Dobra hrana.

 

Prvi među njima je nedavno otvoreni restoran Sapori di Spirito Santo u sklopu jednog od najljepših rovinjskih boutique hotela. Smješten u srcu starog grada, u kuhinji ovog restorana chef Nikola Vučković spaja našu bogatu tradiciju uz autohtone proizvode prezentirajući Istru i lokalnu kuhinju kroz neke zaboravljene okuse. Naravno, naglasak je na svježim i sezonskim sastojcima koje će chef Nikolić izvesti u inovativnim kulinarskim tehnikama koje je usavršavao u nekoliko renomiranih restorana u Europi, kao što su bečki The Ritz-Carlton, Dstrikt ili, primjerice, Pastamara koji je rangiran kao 26. najbolji talijanski restoran na svijetu. Pored namirnica, koje ovdje nabavljaju od malih proizvođača, podržavajući tako lokalnu zajednicu i promičući tradiciju, i vinska karta je uglavnom bazirana na istarskim i lokalnim vinima, ali uključuje i pažljivo odabrana vina iz cijele Hrvatske i Slovenije predstavljajući autohtone sorte. U restoranu imaju vlastito maslinovo ulje, koje je ekstra djevičansko, čime također žele gostima prezentirati najbolje od Istre, ali i Hrvatske. Tako divljeg kunića nabavljaju u Slavoniju, janjetinu s otoka i priobalja, ribu i morske plodove od lokalnih ribara, a kamenice iz Limskog kanala.

Za novi restoran od ovog je ponedjeljka bogatija i Pula, gdje je na adresi Riva 2 otvoren restoran Padela. I ovdje kroz jela od tjestenine koju rade ručno žele prezentirati najbolje od Istre kroz okuse lokalnih namirnica.

"Naša misija je ponuditi autentično iskustvo okusa, gdje svaki zalogaj otkriva pažljivo odabrane sastojke iz našeg lokalnog okruženja. Stoga u našem restoranu, pasta nije samo jelo - to je umjetnost. Svaki špaget, tagliatelle ili raviol izrađen je s ljubavlju i pažnjom, odabrani su najfiniji sastojci, a svaka tjestenina ima svoju priču", poručuju iz Padele.

Cijene su ovdje na razini bistroa, pa ćete za predjelo izdvojiti od 12 eura, koliko stoje bufala i burata caprese, do 17 eura koliko košta biftek carpaccio. Paste su od 10 do 35 eura, pa su tako najpovoljniji macaroni bolognese, a najskuplji tagliolini s hlapom. Risotto je 16, odnosno 22 eura te su dva na meniju - onaj s gamberima, kaneštrelama i šafranom te s mortadelom i pistacijom. Od glavnih jela možete birati, primjerice, piletinu na žaru za 10 pa sve do janjećih kotleta za 26 eura, no tu su i jela po cijenama od 20-ak eura za porciju. Salate su ovdje 6, a deserti 7 i 8 eura.

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa