VIII. izborna jedinica: Lista Ljube Jurčića pretekla Hrvatske laburiste

0
Ljubo Jurčić
Ljubo Jurčić

Kao što smo već pisali, prema posljednjem terenskom istraživanju raspoloženja birača, koje je agencija Ipsos Puls provela za multimedijski pool Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa, u VIII. izbornoj jedinici izborni prag prelaze samo Kukuriku koalicija i HDZ. Koalicija SDP-HNS-IDS-HSU dobiva 57,8 %, a HDZ 10 % glasova. Pretočeno u saborske mandate, to znači da bi Kukuriku osvojili 12, a HDZ dva mandata.

Ukoliko neka druga lista prijeđe izborni prag od 5 posto, tada bi koalicija SDP-HNS-IDS-HSU dobila 11 mandata, a HDZ bi ostao na dva.    

Izbornom pragu za sada je najbliža lista nositelja Ljube Jurčića koju čini koalicija Primorsko goranskog saveza (PGS) – Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Hrvatska radnička stranka (HRS). Oni prema Ipsos Pulsu dobivaju 4,8 % glasova i ako prijeđu 5 % u Sabor će Darijo Vasilić iz Krka, prvi na njihovoj listi u VIII. izbornoj jedinici.

Nansi Tireli
Nansi Tireli

Hrvatski laburisti Dragutina Lesara, koji su dugo bili oko 6 %, pali su na 3,7 %, pa su šanse da prva na listi, Nansi Tireli iz Labina, uđe u Sabor znatno manje nego prije mjesec dana. 

Još slabija je Ladonja Plinija Cuccurina koja dobiva 3,5 %, a ugodno iznenađenje je Nezavisna lista Ivana Grubišića za koju bi glasalo 3,4 % anketiranih. Kada bi ova lista prešla izborni prag u Sabor bi ušao novinar Drago Pilsel ili službeno Carlos Zvonimir Pilsel iz Zagreba.

Više od 3 % dobiva i koalicija Akcija mladih (AM) – Lista za Rijeku – Stranka umirovljenika Hrvatske (SUH). Njihov nositelj, Danko Švorinić, drugi je na listi, iza Maria Alempijevića, pa bi, u slučaju prelaska izbornog praga, netko od njih dvojice ušao Sabor. (Nenad Čakić)

Grafički prikaz (Večenji list)
Grafički prikaz (Večenji list)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa